Skoči na vsebino


Kako izbrati zanesljivega tehnološkega partnerja

Katara vprašanja zastaviti sebi in potencialnemu partnerju?

Velike ideje zahtevajo ogromno truda in znanja. Ne glede na to, kako dobra je ideja in koliko znanja imate, nikoli ne morete vsega narediti sami. Poleg tega je vedno priporočljivo, da pridobite drugo oziroma neodvisno mnenje, ali kot radi rečemo, celovit pogled (the big picture) z distance. Zato pri vsakem digitalnem projektu potrebujete primernega tehnološkega partnerja.

Ko izbirate, kje se bo šolal vaš otrok, najprej preverite učitelje, izobraževalno ustanovo, učni načrt. Nič drugače ni, ko gre za vaš projekt ali produkt. Tako kot otrok tudi ta zahteva profesionalno obravnavo, strokovni pristop, predvsem pa zanesljivo ekipo, da doseže polni potencial.

Pravi partner je ključen za uspeh in rast vašega projekta/produkta. Zato si želite poiskati nekoga, ki razume in deli vašo vizijo, ima potrebno znanje, ljudi ter procese, predvsem pa dovolj izkušenj na področju komunikacije in vodenja.

Seveda ni nujno, da je za vaše podjetje primeren partner, ki je uspešno implementiral projekt v podjetju vašega prijatelja. Vendar pa je proces iskanja vedno enak, zato vam ga bomo v tem dokumentu/članku pomagali definirati, tako da boste prišli do želenega rezultata/partnerja.

Komunikacija je ključ

Odprta komunikacija ima ključno vlogo pri razumevanju in reševanju izzivov, ki vas čakajo na poslovni poti. O tem bi morali razmišljati že od uvodnega telefonskega pogovora s potencialnim partnerjem. Če vas že na začetku obhajajo dvomi oziroma se pokaže nerazumevanje, potem bodo te težave še večje, ko bo situacija zahtevna in se boste znašli pred realnimi izzivi.

Preden se odločite za sodelovanje, si zato odgovorite na naslednja vprašanja:

 • Ali je komunikacija jasna?
 • Ali pri potencialnem partnerju postavljajo vprašanja, da bi bolje razumeli vaš problem?
 • Ali se osredotočajo na izzive, ki jih želite rešiti?
 • Vas poslušajo in razumejo vaše prioritete?
 • Ali so pripravljeni govoriti o potencialnih pasteh in nevarnostih, ki jih prinaša projekt?
 • Kdaj, na kateri točki so se dotaknili finančnih vprašanj?
 • Ali se odzovejo na vaša e-poštna sporočila po telefonskem pogovoru in kako hitro?

Na prvi pogled so ta vprašanja precej preprosta, vendar je zelo malo podjetij, ki so sposobna zagotoviti raven komunikacije in poštenost/odprtost, ki ju naročnik pričakuje.

Ker je zaupanje ključno, ta točka opredeljuje uspešnost vaših odnosov.

Razlika med znanjem in strokovnim znanjem

Vsako razvojno podjetje bi moralo imeti dovolj izkušenj in strokovnega znanja na področju storitev, ki jih prodaja. Toda v čem se prava strokovna ekipa razlikuje od le dobre?

Izkušena strokovna ekipa ima sposobnost, da vodi skozi celoten proces ter predlaga in svetuje inovativne rešitve, ki delujejo specifično za vaše poslovne potrebe. Najpomembnejše pa je, da ima znanje, s katerim oceni zahtevne situacije, še preden se zgodijo, in poišče potencialne rešitve zanje.

Ko se še spoznavate, si morate zato zastaviti nekaj vprašanj, s katerimi preverite strokovnost potencialnega partnerja:

 • Ali pri njem znajo pojasniti prednosti in slabosti tehnologije in pristopov, ki jih uporabljajo?
 • Ali razumejo, da je vsak projekt edinstven in zahteva prilagojen pristop?
 • Katere izzive so reševali pri preteklih projektih?
 • Ali so pri reševanju problemov kreativni in prilagodljivi?
 • Ali so predstavili pristope in orodja, ki jih uporabljajo pri svojem delu?

Pri tehnoloških projektih že dolgo ni dovolj samo pisanje kode. Resnično strokovnost podjetje pokaže z razumevanjem problema, načinom komunikacije in izkušnjami, ki mu omogočajo, da kljub omejenim sredstvom in času v danem trenutku poišče pravo rešitev.

Ni pomemben samo rezultat, ampak tudi pot. Pravi partner se s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno izmika stresnim situacijam na poti do cilja.

Razmislite o ceni

Cena naj ne bo edino vodilo pri izbiri partnerja. Kar se na prvi pogled zdi boljši posel, se največkrat izkaže kot slaba, veliko dražja odločitev. Kaj pa, če na koncu izdelek ne deluje in ga morate narediti znova?

Prepričajte se, da podjetje ponuja vrednost oziroma rezultat, ki ga pričakujete. Dolgoročno si želite imeti partnerja, ki vam bo pomagal povrniti vašo naložbo, ne pa le rešiti težavo.

Zato razmislite in odgovorite na naslednja vprašanja:

 • Ali pri potencialnem partnerju dajejo jasne in razumljive ocene?
 • Ali zagotavljajo dodano vrednost?
 • Ali predlagajo optimizacijo procesa in resursov?
 • Kako zgodaj v procesu so omenili oziroma izpostavili ceno?

Tudi če je torej cena višja od načrtovane/pričakovane, priporočamo, da ji ne dajete prednosti pri izboru, če vam podjetje vzbuja zaupanje in izpolnjuje vaša pričakovanja pri drugih dejavnikih. Ni nujno, da je cena, ki ste jo pričakovali, pravilna, saj izkušeni strokovnjaki vidijo in ocenijo stvari, ki jih vi ne vidite.

Pravi partner bo poskusil poiskati prostor za optimizacijo in se vam približati. In ne pozabite, da je cena samo ena od komponent v celotni uganki.

Transparenten in jasen proces

Ko enkrat preidete v izvedbeno fazo projekta, je proces najpomembnejši. Obvaruje vas pred napakami, opozarja na nepravilnosti in omogoča sledenje napredku. Če je pravilno nastavljen in uporaben, vam zmanjša stres ter omogoča maksimalen izkoristek vloženega časa in denarja.

Podjetje, ki ve, kaj dela, vam bo zagotovilo in podrobno predstavilo proces in izvedbo vašega projekta. Poleg tega vam bo omogočilo dostop do orodij, s katerimi boste lahko spremljali, kako projekt napreduje.

Prepričajte se, kakšen proces in način dela uporablja podjetje, ter sebi in njegovim predstavnikom zastavite naslednja vprašanja:

 • Ali so vam jasno predstavili način in metodologijo dela?
 • Ali uporabljajo orodja, s katerimi lahko kontrolirate razvoj in potek projekta?
 • Ali so vam ponudili uvajanje (onboarding) ekipe, pri katerem vas seznanijo s procesom in orodji?
 • Ali so pripravljeni prilagoditi proces vašim specifičnim zahtevam?

Kot naročnik se ne bojte spraševati in biti iskreni, tudi kadar komentarji niso pozitivni. Odkrit pogovor in iskren odnos bosta pomagala obema strankama ter pripeljala do boljšega procesa in rezultata.

Posel delamo ljudje in ni nujno, da neki način dela ustreza vsakomur, zato je iskrena komunikacija ključ do popolnega procesa.

Zavezanost uspehu naročnika

Tehnološki projekti hitro naletijo na nepričakovane težave. Povzročijo jih lahko spreminjajoča se tehnologija, nekompatibilnost storitev ali nenatančna dokumentacija. Pravi partner ne bo skrival težav, ampak se bo o njih odprto pogovoril in poiskal rešitve zanje.

Nekaj ključnih vprašanj, na katera si morate odgovoriti:

 • Ali pri potencialnem partnerju poskušajo razumeti vaše dolgoročne cilje in prioritete?
 • Ali je rešitev, ki jo razvijajo, razširljiva in o tem jasno govorijo?
 • Ali so pripravljeni skrbeti za vaš produkt tudi po zaključku razvojne faze?
 • Ali so izpostavili pomembnost poslovnih ciljev projekta in argumentirali doseganje le-teh?

Le partner, usmerjen k uspehu naročnika, bo poskrbel, da boste dobili tehnološko rešitev, ki bo ustrezala vašim poslovnim potrebam in bo podpirala tudi dolgoročne cilje vašega podjetja. Poslovni vidik projekta je tesno povezan s tehnološkim in obratno, zato je pomembno tako povezovanje obeh kot tudi jasna komunikacija o doseganju ciljev.

Izbira tech partnerja

Nadzor kakovosti (quality control)

Vsak razvojni proces mora vsebovati nadzor kakovosti in vsak dober tehnični partner bi temu moral posvetiti od 15 do 20 odstotkov časa, namenjenega razvoju. Prepričajte se, da ima vaš potencialni partner transparenten nadzor kakovosti ter dovolj znanja in kadra, da bo ta proces lahko izvajal v vsaki fazi projekta.

Z naslednjimi vprašanji preverite, ali imajo pri vašem potencialnem partnerju vzpostavljen proces nadzora kakovosti:

 • Ali imajo jasno definirane KPI-je nadzora kvalitete?
 • Ali so nedvoumno opredelili vašo vlogo v procesu testiranja?
 • Ali so poleg ocen nalog (task) tudi ocene za testiranje posameznih nalog?

Dobro definiran proces nadzora kakovosti vam lahko prihrani ogromno časa in denarja. Zadnje, kar si želite, je nenehno odkrivanje napak, ko je projekt že na spletu. S tem povzročate slabo voljo uporabnikov in vseh v ekipi ter podaljšujete tudi čas izvedbe projekta. Resno testiranje produkta zahteva ogromno časa in izkušenj, zato se prepričajte, da je to nekaj, kar ima vaš potencialni partner zapisano v svojem DNK-ju ter ima za to znanje in potreben kader.

Reference

Tudi če vaš potencialni partner izpolnjuje vse zgoraj navedene zahteve, je še vedno priporočljivo preveriti odzive resničnih strank, ki vam bodo ustvarile boljšo sliko o tem, kaj lahko pričakujete.

Vsekakor naredite domačo nalogo in preverite reference:

 • Najprej preglejte spletno stran podjetja, povezavo na reference in izjave strank.
 • Preverite družbena omrežja, platforme, forume in odzive nanje.
 • Ali so pri potencialnem parterju odprti in vas napotijo k strankam, s katerimi so sodelovali, da lahko dobite resnične povratne informacije?
 • Prosite strokovnjaka, da preveri reference podjetja ter jih primerja z vašimi zahtevami in pričakovanji.

Izbrani tehnološki strokovnjaki delijo svoje znanje na različnih forumih in platformah. Preverite LinkedIn, zaposlene v podjetju, njihovo prisotnost na strokovnih forumih, konferencah itd. To je dodatno zagotovilo, da je vaš bodoči tehnološki partner kakovosten.

Izbira pravega tehnološkega partnerja je lahko zahtevna, nameniti ji je treba veliko časa in truda. Nikar se ne prenaglite z odločitvijo, ker sta napačna izbira in menjava neustreznega partnerja zahtevni in boleči, imata pa tudi resne finančne posledice.


Naslednji članek